Aanmelden nieuwsbrief

René Kolen (51 jaar) is eigenaar van de kringloopwinkel Allerhandel/de Opruimer. Zijn winkel is te vinden in Orthen-Links, op het dijklint vlakbij de stoplichten. Het bevalt René goed in Orthen. Hij vertelt: “Ik heb goed contact met de buurtbewoners. Er is hier een dorpse sfeer van leven en laten leven. Ik heb het gevoel dat ik erbij hoor.”

René Kolen (rechts)

Eigen baas

René is een geboren Tilburger. Maar al in de jaren '80 woonde hij boven de Sparwinkel van mevrouw Van Kessel in Orthen-Links. In die tijd werkte hij als psychiatrisch verpleger in Coudewater. Hij wilde eigen baas worden. Daarom ruilde hij 21 jaar geleden zijn baan in voor het werk in de Orthense kringloopwinkel. Dit werk bestaat ook uit het leegruimen van huizen. René houdt ervan om alles netjes te sorteren en het afval te scheiden. Zo zorgt hij er voor dat vloerbedekking bij het milieustation terecht komt. “Ik ben een echte opruimer én een milieufreak.”

Verzamelaars

Bij het leegruimen van een huis doet René soms wonderbaarlijke ontdekkingen. "Eens vond ik tweehonderd flessen wijn in een kelder. Plus een stel fietsen die daar sinds de Tweede Wereldoorlog verstopt waren". Er komen vaak verzamelaars naar zijn winkel. “Een oud-installateur verzamelde verwarmingsketels. Gelukkig had ik er één: nog net niet naar de stort gebracht.” Naast verzamelaars komen er ook mensen in de winkel om spullen voor hun huis te kopen. Bijvoorbeeld de tijdelijke bewoners van Orthen-Links of woonbootbewoners. Ook kunstenaars zoeken bij René naar materiaal. Eén van hen wilde een kunstwerk maken met ronde vormen. Met dozen vol borden, emmers en ronde spiegels ging hij naar huis.

René: “Ik hoef geen reclame te maken. De mensen weten me te vinden. Ik zie hier mensen uit allerlei landen, zelfs uit Afghanistan en China. Als de winkel open is, wappert de Orthense vlag aan de gevel. Hier geen vlag van één land. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt. Een wereldvlag, dat zou ook kunnen.”

Buurtpraatjes

"Soms komen hier mensen voor buurtpraatjes. Prima, maar ik ga intussen wel door met mijn werk. Ik help mensen graag, bijvoorbeeld bij het inladen. Eens heb ik met passen en meten achttien stoelen in een kleine bus gekregen. Als het nieuwe Orthen-Links klaar is, hoop ik dat de bewoners mijn winkel zullen vinden. En dat ze ontdekken hoe mooi en bruikbaar kringloopspullen kunnen zijn.”

Hoogste punt fase 1

 

Donderdag 6 juli bereikten we het hoogste punt van fase 1. Traditiegetrouw trakteerden BrabantWonen en Van Wanrooij de bouwvakkers op een frietje en een snack om dit te vieren.

De bouw vordert in hoog tempo en we liggen op schema. De verwachting is dat in oktober/november 2017 de huurwoningen opgeleverd worden. Daarna volgen in fases de koopwoningen, naar verwachting tussen januari en april 2018. Dit is een voorzichtige prognose, omdat weersomstandigheden invloed kunnen hebben op de voortgang van de bouw.